» Skoleleder med stor drivkraft

Skoleleder med stor drivkraft

december 20, 2016

Maria Bælum Mauria

I skal møde den nye skoleleder på Kalvebod Fælled Skole. Vi mødte hende til en kort snak om visionen for skolen, på Dyvekeskolen, hvor Kalvebod Fælled Skoles børn og ansatte holder til, indtil den nye fantastiske skolebygning er klar til maj 2018.

Kalvebod Fælleds nye skoleleder hedder Maria Bælum Mauria, og hun undskylder rodet på det midlertidige skolelederkontor, da vi sætter os midt imellem papkasser, tomme borde og stole i en fløj på Dyvekeskolen. ”Alt er under udvikling,” fortæller Maria. ”Vi ansætter løbende nye lærer og pædagoger til personalegruppen, som alle har det til fælles, at de brænder for den vision, der er lagt for Kalvebod Fælled Skole. Så jeg føler mig meget privilegeret, som skoleleder, at ha’ et så engageret og dygtigt team med mig.”

Idræt, sundhed og bevægelse

Og netop visionen for Kalvebod Fælled Skole er rigtig spændende og giver både skoleledelsen og forældrebestyrelsen et specifikt udviklingspunkt for undervisningen, på den nye skole i Arenakvarteret. Motion, idræt og bevægelse skal nemlig ikke kun integreres i børnenes frikvarterer og de obligatoriske 45 minutter dagligt. Det skal gøres til en naturlig del af undervisningen, også i de fag-faglige timer, som eksempelvis matematik, dansk og kristendom.

”Alle lærerne er jo ansat ind i profilen og er derfor meget optaget af, hvordan vi kan integrere motion og bevægelse i undervisningen, fortæller Maria. ”På pædagogiske forums mødes vi for at brainstorme og udvikle ideer til, hvordan vi kan få motion masseret ind i alt vi laver – på en spændende, sjov og interessant måde.”

Og Maria nævner et par konkrete eksempler, som bl.a. ”cooperative learning” hvor ideen er, at børnene aktivt skal samarbejde, finde makkere og matche ting.
”Det er sundt og det øger børnenes koncentration at være aktive, og arbejde kreativt med forskellige læringstile,” fortæller Maria. Og Maria ved hvad hun snakker om. Hun kommer fra en stilling på en specialskole på Vesterbro, hvor det er naturligt, at undervisningen er differentieret og hvor der gøres en stor indsats for, at alle børn er med, selvom de lærer forskelligt alle sammen.

Drivkraften er de små mennesker

Mens vi snakker, går døren konstant op i det lille skolelederkontor. Børn kommer ind i små hold, og går målrettet mod en lille kagedåse, på et bord i kontoret. ”Det er en kageordning vi har lavet med børnene her i julen,” fortæller Maria. ”Jeg vil ikke være sådan en skoleleder, som børnene ikke kan huske navnet på. Så aftalen her i december er, at de kan komme ind én gang om dagen, og få én lille småkage hver. Selvom det skaber lidt mere trafik her i kontoret, end jeg lige havde regnet med, så er det hyggeligt, at få hilst og snakket med alle eleverne hver dag,” fortæller Maria, og tager imod endnu et sødt lille venindepar fra børnehaveklassen.

På spørgsmålet om, hvad der er det mest spændende ved hele udviklingen af den nye skole og skolekoncept, er Maria ikke i tvivl: ”Når man er skoleleder, er man optaget af at lave en velfungerende organisation. Hvis organisationen virker, så laver vi den bedste skole og hverdag for børnene.” Maria fortsætter: ”Drivkraften for mig er at give dem et godt børneliv. Håbet er, at når jeg møder dem om 20 år, så fortæller de mig, at deres skolegang var god og tryg, og at Kalvebod Fælled Skole fik sendt dem ud i voksenlivet på et stærkt fagligt og socialt fundament, bygget op i løbet af de år, de gik hos os. Det fundament, og kimen til det gode voksenliv, vil vi gerne være med til at lægge hos børnene her på Kalvebod Fælled Skole.”

Pionerånd er lig med engagement

”Det er nogle heldige børn, som kommer til at gå på skolen,” fortæller Maria. ”Udover en engageret og super dygtig personalegruppe, så er det virkelig engagerede forældre jeg møder hver dag.”

Der er nemlig noget særligt over, at vokse op i en ny bydel som Arenakvarteret. Her er alle tilflyttere og ivrige efter at tage del i lokalkulturen, og møde andre mennesker, som har valgt at bosætte sig i området: ”Her bliver et væld af børn i hele området og jeg tror, at det bliver et godt og trygt sted at vokse op – lige her på kanten af Fælleden, og alligevel kun en kort metrotur fra byen,” slutter Maria og indskyder: ”Jeg kan faktisk slet ikke komme i tanke om nogle ulemper ved at være barn her i området! Det skulle da lige være, at der den første tid efter vi er rykket ind på den nye skole, kommer nogle ekstra mudrede flyverdragter med hjem,” griner Maria.

Læs mere om Kalvebod Fælled Skole her