Få Fælleden på bordet

september 19, 2016

Sanketur på Fælleden

Flere og flere københavnere har opdaget Fælleden. De snupper metroen de 14 min., det tager at komme til Københavns største naturområde, for at udskifte trafik og byliv ud med naturoplevelser, sol på huden og vind i håret. De, der bor i bydelen ved allerede, hvilke naturskatte, dyreliv og udeliv Fælleden rummer – året rundt.

Tag på Sanketur

Christel og Louise fra Tetris A/S tog på sanketur på Kalvebod Fælled i fornemt selskab med John Wright fra River Cottage. Han var i landet for at fortælle om sin passion for at samle spiselige planter og bær og dele ud af sin erfaring med hvilke ”do’s” og ”dont’s” der er, når man samler friske råvarer ind fra naturen. Med sig havde han Thomas Laursen, der er én af Danmarks førende sankeeksperter, som også lever af at samle og formidle sin viden om naturens forrådskammer.

Spis dig mæt i byen

På to timer kravlede, gravede og strakte vi os efter friske og spiselige råvarer, som de 2 herrer med en smittende entusiasme fortalte, hvordan vi kunne koge, varme, tørre eller simpelthen bare spise direkte fra Fælleden.

Dog kom vi ikke længere end ca. 2- 300 meter fra, hvor vi startede, da der bare var rigtig meget at se, smage og høre om.
Læs lige her om nogle af de herligheder, vi fik smagt på og anbefalinger til, hvad du kan samle på Fælleden LIGE NU:

❶ Vild gulerod – en skærmplante, der dufter, så du ikke er i tvivl om, hvorfra den har navnet. Rod, blade og frøene kan spises både råt og forarbejdet. Den smager sødligt og har en meget karakteristisk duft af frisk gulerod. Brug den som drys i din salat, på dine kogte kartofler eller som urtepesto med eksempelvis ramsløg og skvalderkål.

❷ Gule Engmyre –de spænder fra lys bleggul til gulligbrun i farven, og sammenholdt med deres meget tiny størrelse kan de være svære at finde. De lever dog alle vegne og blev i 2012 landskendt, da NOMA tog dem på menukortet – levende, serveret let afkølet og på en ”skovbund” af grønt.
De smager nemlig friskt af citron og er derfor en delikat spise, hvis man ikke lader sig genere af et kravlende måltid.

❸ Havtorn – Havtornsæsonen er over os, og det lille orange bær er efterhånden kendt af de fleste og er meget udbredt på Fælleden. Bærret er smukt, proppet med C-vitaminer og smagen er eksotisk, selvom det faktisk er en meget nordisk spise. Den friske syrlighed passer fint i alt fra fiskeretter toppet med friske havtorn, til is, juicer eller kogt ind til sirup. Det kan dog være lidt drilsk, når du koger bærret, da det dels lugter som opkast og kan blive mavesurt i stedet for friskt, hvis du ikke ved, hvad du laver.

Hjemmesamlet og frisklavet frugtsnack

Du kan også gå på jagt efter rødtjørn, hyld og æble (eller du kan kombinere lige præcis de frugter og bær du elsker – eller finder) og lave din egen ”fruit leather”.
Det minder lidt om ”beef jerky” – bare lavet på frugt: Kog frugter og bær i en gryde, og purer det efterfølgende gennem en sigte. Læg det ud i en bradepande i et jævnt lag, og kom det i ovnen på 60 grader i 2 timer. Så tørrer du massen, og det bliver som læder lige til at rulle eller skære – og spise som lækker snack.

I Ørestad findes der forskellige interessegrupper og foreninger, som netop har Fælleden som omdrejningspunkt. Én, du helt klart bør følge hvis du er interesseret i spiselige planter, finder du her, og de har arrangementer det mester af året, hvor de tager ud og viser, samler og spiser Fælleden. Et andet sted du også kan finde masser af information, er på By & Havns Ørestads guide,
som du finder her…

Afsted til Fælleden ?